Sýrové suflé (nákyp)

Sýrové suflé (nákyp)

 

Na 4 porce potřebujeme:

  • 3 vejce rozdělených na žloutky a bílky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla + na vymazání kalíšků
  • Polohrubá mouka na jejich vysypání
  • 200 ml smetany
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 100 g tučného ementálu
  • špetka soli, pepř

Postup:

sýrové suflé (nákyp) 1. V malém kastrolu rozpusťte máslo, vmíchejte mouku, až se spojí s tukem a zalijte studenou smetanou. Vymíchejte hladký tuhý bešamel, který vařte zhruba 5 minut, aby ztratil chuť syrové mouky. Stáhněte z plotny a nechte chvíli vychladnout. Vmíchejte žloutky a nastrouhané sýry. Ochuťte solí, pepřem. Rozehřejte troubu na 180°C.  
   
sýrové suflé (nákyp) 2. Máslem důkladně vymažte zapékací formičky a vysypte je polohrubou moukou.
   
sýrové suflé (nákyp) 3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do sýrové hmoty.
   
sýrové suflé (nákyp) 4. Formičky naplňte do 3/4 připraveným těstíčkem, naskládejte je na plech, ten vložte do vyhřáté trouby na 180°C a pečte 20 - 30 minut dozlatova. Po upečení ihned podávejte, nejlépe se zeleninovým salátem.

23.11.2009