Sushi s uzeným lososem - Sake maki

Sushi s uzeným lososem -  Sake maki

Vánoční speciál Vlasta
Připravil Michal Nikodem, fotograf Tomáš Bém

Rýže (na cca 4-5 rolek sushi)

  • 1 hrnek sushi rýže
  • 2 hrnky vody
  • několik lžic sushi octa (ochucený japonský rýžový ocet)

Rýži probereme, propláchneme několikrát studenou vodou. Vsypeme do hrnce, zalijeme 2 hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 5 minut na silném plameni (pozor aby se nepřipálila). Poté hrnec přikryjeme poklicí, stáhneme z ohně a necháme 20 minut odstát. Do odstáté rýže přimícháme ocet, lehce promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Pro jednu rolku potřebujeme:

  • 2/3 z plátku řasy NORI (15 x 21 cm)
  • 120 g rýže
  • 45 g losos nakrájený na 1 cm silné proužky
  • 30 g okurka nakrájená na tenké nudličky
  • 5 g majonéza
  • Wasabi (japonský zelený křen)
  • Sojová omáčka Kikkoman
  • Nakládaný růžový zázvor

Postupky:

sushi 1 1. Na bambusovou podložku položíme plátek mořské řasy lesklejší stranou vespod, delším okrajem k sobě. Na řasu rovnoměrně rozvrstvíme uvařenou rýži tak, že na vrchním okraji necháme 1 cm proužek bez rýže. Rýži ve čtvrtině tence potřeme tenkým páskem wasabi (pozor je silnější než křen. 
sushi 2 2. Pak položíme lososa, okurku a majonézu.
sushi 3 3. Spodní část podložky zvedneme a překlopíme přes náplň (vytvoříme tunel).
sushi 4 4. Postupně posouváme směrem k vrchnímu okraji, tak aby se vytvořil váleček. Horní okraj řasy bez rýže potřeme vodou a dorolujeme.


 

Nerovné okraje zařízneme a z válečku nařežeme 4 až 6 kusů. Kousky namáčíme v kikkomanu a zajídáme nakládaným zázvorem.

21.9.2007