Paštika v listovém těstě

Paštika

Časopis Chef Gurmán
Připravil Michal Nikodem, redaktorka Inka Šafránková,
fotograf David Turecký

  • 300g drůbežích jater
  • hrst lístků bazalky, nasekaných najemno
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 500g kuřecích řízků
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100g pistáciových oříšků
  • 1 balení hotového listového těsta
  • 1 rozšlehaný žloutek na potření těsta
  • pepř, sůl

01 1. Játra nakrájejte na silnější plátky, osolte je, opepřete, promíchejte s bazalkou a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Do rozehřáté pánve nalijte olej, krátce v něm osušená játra opečte a nechte je vychladnout. 
   
02 2. Kuřecí řízky nakrájejte na menší kousky a spolu se smetanou a osolenými, opepřenými a ušlehanými vajíčky je rozmixujte v robotu. Pak je vraťte na 30 minut do lednice.
   
03 3. Troubu rozehřejte na 200°C. Formu vyložte pečícím papírem a potom rozváleným lístovým těstem.
   
04 4. Na těsto skládejte jednotlivé vrstvy - nejdříve rozmixované maso, pak plátky odleželých jater, na ně zase maso, pokračujte ořechy atd. Poslední vrstvou by mělo být maso. Nahoru položte plát listového těsta a malým kulatým tvořítkem v něm vyřízněte otvor, aby mohla unikat pára. Okraje těsta potřete žloutkem a mírným tlakem je spojte.
   
05 5. Z odřezků těsta můžete vytvořit ozdobné lístečky a žloutkem je přilepit na povrch. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem a dejte na 40-50 minut péčt do rozehráté trouby. Kdyby se těsto pěklo příliš rychle, přikryjte ho listem pečíčího papíru. Upečenou paštiku nechte úplně vychladnout pak ji na 24 hodin postavte do lednice.

Hotovou paštiku podávejte rovnou v nádobě, ve které se připravovala, nebo ji vyklopte na prkénko a nakrájejte na silnější plátky. Jako příloha se hodí bageta a pomerančová marmeláda, či pikantní čatní.

13.4.2009

Související dokumenty: