Dort z bílé čokolády

Dort z bílé čokolády

Vánoční speciál Vlasta
Připravil Michal Nikodem, fotograf Tomáš Bém

Z této dávky připravíme 8 – 12 porcí

  • 250 g pomazánkového másla
  • 250 měkkého plnotučného tvarohu
  • 250 ml min. 30%-ní šlehačky
  • 400 g bílé čokolády
  • 4 lžíce smetany (na vymíchání čokolády)
  • 100 g piškotů nebo jakýchkoli tvrdých sušenek
  • 80 g másla

Ozdoba

  • 100 g bílé čokolády
  • 20 g hořké čokolády
  1. Piškoty nameleme a smícháme se změklým máslem, až se vytvoří lepivá drobenka. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a vysteleme piškotovou drobenkou. Dobře utlačíme a dáme do chladu ztuhnout.
  2. Bílou čokoládu necháme rozpustit v míse nad párou. Necháme vychladit, tak, že když ji přiložíme na ret, bude vlažná. Do druhé mísy dáme pomazánkové máslo, tvaroh a šlehačku. Všechny suroviny studené. Elektrickým ručním šlehačem vyšleháme do tuhého krému. Do bílé čokolády přilijeme 4 lžíce smetany a vyšleháme dohladka. Poté přidáme k čokoládě lžíci krému a zašleháme. Pak přidáme 3 lžíce krému a opět zašleháme. Poté zamícháme zbytek krému do čokolády. Krém přendáme do dortové formy s piškotovým dnem a uhladíme. Necháme přikryté fólií v lednici přes noc vychladit.
  3. Před podáváním ozdobíme lístky čokolády a čokoládovými kapkami z rozpuštěné čokolády.

Postupky:

 7 1. Rozpustíme tmavou čokoládu a štětcem ji natřeme na prkýnko potažené celofánem. Necháme ztuhnout.
 8 2. Rozpustíme bílou čokoládu a větším štětcem překryjeme tmavé čmouhy. Necháme ztuhnout.
 9 3. Dort opatrně vyjmeme z formy a položíme na podnos. Jemně pomocí nože odloupneme čokoládové lístky a obložíme jimi celý dort dokola. Rozpustíme zbytek tmavé čokolády a na dortu vytvoříme tmavé kapky. 
21.9.2007